Tel/Fax 93 217 21 15 - fucapneumo@gmail.com

Bloc del Comitè d'Experts

PASSAT, PRESENT I FUTUR DEL TRACTAMENT DE LA FIBROSI QUÍSTICA

Dr. Xavier de Gracia

La fibrosi quística és una malaltia hereditària monogènica de transmissió autosòmica recessiva amb més de dues mil mutacions descrites. La incidència varia significativament depenent de factors genètics i ètnics entre 1:2.500-100.000 nens nascuts a terme; sent la incidència a Catalunya d'1:6544 nens nascuts a terme.

Llegir l'article complet

 

APNEA OBSTRUCTIVA DEL SON. PREGUNTES FREQÜENTS

Dr. Joan Ruiz

L'apnea obstructiva del son (AOS) és un trastorn comú, sovint no diagnosticat, que pot tenir un impacte significatiu en la salut i la qualitat de vida de les persones. Un estudi recent va analitzar la càrrega mundial de l'AOS, i va trobar que la prevalença oscil·la entre el 2 i el 5%, però en poblacions amb elevat índex d’obesitat pot arribar fins al 30%.

Llegir l'article complet

 

MINDFULNESS EN LES MALALTIES RESPIRATÒRIES… I ALTRES

Dr. Jordi Roig

El Mindfulness es pot traduir com consciència o atenció plena. Va ser desenvolupat a Harvard, Universitat de Massachusetts, per Jon Kabat-Zinn, un dels pioners de les investigacions mèdiques sobre les interaccions entre la ment i el cos.

Llegir l'article complet

 

Probiòtics

Dr. Xavier de Gracia

El microbioma humà es refereix al conjunt de microorganismes (microbiota) que habiten en el cos humà. Aquests microorganismes inclouen bacteris, virus, fongs i archaea que colonitzen diferents parts del cos humà, com la pell, la boca, els intestins, les vies respiratòries, el tracte urogenital, etc.

Llegir l'article complet

 

Una desconeguda pionera: La Dra. Rita Shelton i la seva vinculació amb Barcelona

Dr. Jesús Sauret

La integració de la dona en el món de la Medicina ha estat una de les grans revolucions socials del segle XX. Per a ser plenament conscients d'aquesta revolució no hi ha més que consultar les estadístiques: En 1955 el percentatge de metgesses col·legiades a Espanya era l’1,06% del total, mentre que en l'actualitat és el 53,8%.

Llegir l'article complet

 

Cal humanitzar les relacions interpersonals en el món de la sanitat?

Dra. Rosa Güell

En els darrers anys estem vivint una ràpida evolució en els coneixements, habilitats i tècniques de la Sanitat. A més, la introducció de la Medicina Basada en l’Evidència ens ajuda a ampliar els coneixements d’una forma raonada i reflexiva abans d’emprendre una decisió diagnòstica o terapèutica. Però aquesta evolució ha incidit negativament en aspectes més humans.

Llegir l'article complet

 

Sexe, gènere, embaràs i la seva repercussió en Pneumologia

Dr. Jordi Roig

És necessari precisar que la paraula gènere no és equivalent a sexe. El gènere fa referència a un concepte social i cultural que va més enllà del concepte estrictament biològic que correspon al sexe. El paper social de la dona ve molt influït pel rol que se li atribueixi en la societat on viu i aquest variarà molt segons la cultura i l'estrat socioeconòmic al qual pertany una dona determinada.

Llegir l'article complet

 

Què és l'oxigenoteràpia?

Dra. Rosa Güell

L’oxigen és fonamental per la vida. La funció primordial del sistema cardiopulmonar es mantenir un bon intercanvi entre l’oxigen (O2) que respirem a través de l’aire i el diòxid de carboni (CO2) que resulta del metabolisme de les cèl·lules . Aquest intercanvi precisa del bon funcionament tant del pulmó com del cor.

Llegir l'article complet

 

Consell per l'estiu per a persones amb malalties respiratòries

Dr. Joan Ruiz

Les temperatures altes i algunes activitats pròpies de l'època estival poden tenir efectes sobre determinades patologies respiratòries. L'escalfament global de la terra és una realitat inqüestionable a la qual ens hem d'adaptar i estar preparats per pal·liar-ne els efectes sobre la salut, especialment dels pacients amb malalties cròniques.

Llegir l'article complet

 

Aprofitar els metges veterans

Dr. Ferran Morell

“O sigui que, després d’aprendre les bases de la medicina, de perfeccionar-les en un període d’entrenament dirigit cap a l’especialització i, després d’un llarg exercici en el seu camp durant 40 o més anys, que és quan el metge és un entès teòric i pràctic en el tema de la seva especialitat, els hi diem que la societat no necessita més la seva aportació.”

Llegir l'article complet

AMUNT